Vrijheid Soep

Omdat de vele vrijheidsmaaltijden in de stad niet door kunnen gaan heeft het Amsterdamse comité het initiatief genomen om blikken vrijheidssoep te laten maken. De koks van het Rijksmuseum en het Food Cabinet hebben deze soep gemaakt. 

Als comité in Zuidoost hebben wij 60 blikken soep gedeeld via de organisatie Pteam, die in niet corona tijden ouderen wekelijks een leuke middag bezorgd in de Bonte Kraai. 

 

 

Een virtuele bloem leggen

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft het mogelijk gemaakt om virtueel een bloem te leggen bij de monumenten in heel Nederland. Op deze manier kan iedereen stilstaan bij de oorlogsslachtoffers uit de buurt, zonder een bezoek te brengen aan een monument.

Zo kunt u een virtueel bloemetje leggen: 

Dit is de link naar het monument in Holendrecht. 

https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/monumenten_zoeken/oorlogsmonument/3273/amsterdam%2C-verzets--en-bevrijdingsmonument

Op de pagina van dat monument gaat u naar het tabje ‘leg een bloem’.

Hier kunt u een bloem kiezen en een boodschap achterlaten bij het monument. 

Herdenken in een stille stad

Amsterdam telt normaal 45 herdenkingen. Vanwege de noodmaatregel wordt er 4 mei 2020 niet herdacht. Alleen de koning legt een krans, op een lege Dam. In deze film van Eefje Blankevoort en Arnold van Bruggen maken we een tour langs alle 45 plekken van herinnering; samen 1 Dodenherdenking. Deze film is voor alle organisatoren, sprekers, schoonmakers, zangers, beveiligers, vlaghijsers, taptoeblazers en bezoekers van de Amsterdamse herdenkingen.

herdenken in een stille stad

In aanloop naar 4 mei hebben Gouden Kalf genomineerden Eefje Blankevoort en Arnold Bruggeman een bijzondere registratie gemaakt van alle herdenkingsplekken in Amsterdam. Ook het monument in Holendrecht met de Taptoe komt hierin voor.

 

Herdenken

Op verschillende momenten in het jaar wordt er door het comite stil gestaan bij de verschillende herdenkingen rondom WO 2.

  • 1
  • 2

Abonneer u op deze site

feed-image abonneer u op deze site