Skip to main content

4 mei herdenking 2023

Op 4 mei herdenken wij de slachtoffers van de tweede wereldoorlog.

Het landelijke thema dit  jaar is ‘leven met oorlog’. Ons comité heeft zich bij dit thema aangesloten. Zowel de herdenking als de viering staan dan ook in dit teken.

Op 4 mei zal mevrouw Judith Sargentini, directeur van Artsen zonder Grenzen, stilstaan bij dit thema. Daarnaast worden er gedichten gelezen door scholieren en zal de stadsdeelvoorzitter spreken.
Dit jaar hebben wij de Apinti drum toegevoegd aan de ceremonie met het Taptoe signaal. In deze video wordt uitgelegd waarom wij dit als comité belangrijk vinden en wat de rol van de Apinti drum is 

Stille tocht vanaf het Brasapark.
Sinds enige jaren werken wij nauw samen met de Vereniging Ons Suriname en de alliantie partners om te komen tot een meer inclusieve herdenking. De deelnemers aan de herdenking die door hen wordt georganiseerd op het Anton de Komplein zullen zich dan ook aansluiten bij onze herdenking.

De stille tocht zal dit jaar dan ook niet vertrekken vanaf het metrostation Holendrecht maar vanaf het tunneldak het Brasapark. ( Fietspad Abcouderpad). Daar wordt om 19.10 verzameld om dan gezamenlijk naar het monument in Holendrecht te lopen onder begeleiding van Tavenu en de stille trom.

Dekolonisatieoorlog in de actualiteit | 11e Indië Lezing

Dekolonisatieoorlog in de actualiteit

Datum:  19 maart 2022
Tijd:       14.00 – 17.00

Locatie: OBA Oosterdok

In deze 11de editie van de Indië Lezing gaan we in op het veelbesproken onderzoek ‘Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945 – 1950’, uitgevoerd door het Nederlands Instituut voor oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD), het Koninklijk Instituut voor Taal, Land en Volkenkunde (KITLV) en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). Wat zijn in grote lijnen de uitkomsten van dit onderzoek, en vooral, wat kunnen we ervan leren?

Tijdens twee lezingen van Eveline Buchheim (NIOD) en Onno Sinke (ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld) wordt het onderzoek in een bredere context geplaatst en zoomen we verder in op de Bersiap. Wat weten we nu meer over wat deze gewelddadige periode betekende voor de verschillende bevolkingsgroepen? Een voordracht van onderzoeker en journalist Joss Wibisono volgt waarin hij vanuit het Indonesische perspectief de onafhankelijkheidsoorlog in context plaatst en de term Bersiap vergelijkt met andere gewelddadigheden in dezelfde periode. Een korte video over Lisa Tan vertegenwoordigt de verhalen van mensen die deze gewelddadige periode, los van de wetenschap en terminologie, van dichtbij hebben meegemaakt. Ook het publiek krijgt ruim de kans om vragen te stellen en verhalen te delen. De lezing wordt omlijst door muziek en zal gemodereerd worden door Wim Manuhutu.

Programma

13.30 - 14.00 Inloop
14.00 – 14.05  Welkomstwoord door Yvonne van Genugten
14.05 – 14.25 Lezing door Eveline Buchheim
14.25 – 14.45 Lezing door Onno Sinke
14.45 – 14.50 Videoportret van Lisa Tan
14.50 – 15.00 Ruimte voor vragen uit het publiek
15.00 – 15.20 Pauze
15.20 – 15.30 Muziek door Harto Soemodihardjo en Maria Lekransy
15.30 – 15.55 Lezing door Joss Wibisono
15.55 – 16.15 Tafelgesprek
16.15 – 16.30 Ruimte voor vragen uit het publiek
16.30 Afsluiting door Wim Manuhutu

Organisatie: 4en5mei Comité Amsterdam Zuidoost, het Indisch Herinneringscentrum en de OBA

Het videoportret is gemaakt door samenwerkingspartner Riboet Verhalenkunst  

Link naar livestream van deze lezing op 19 maart vanaf 14:00 uur

4 en 5 mei 2021 in Amsterdam Zuidoost, ook weer zonder publiek.

Het 4en5 mei Comité Amsterdam Zuidoost  heeft gezien de omstandigheden, besloten om dit jaar de traditionele 4 en 5 mei herdenking en viering niet publiekelijk te laten plaatsvinden. Gegeven de nog geldende Corona maatregelen lijkt ons dit niet verantwoord.

Online herdenken

Wij zullen voor 4 mei, evenals vorig jaar, een ‘online herdenking’ faciliteren door middel van met video opgenomen momenten zoals  het halfstok hangen van de vlag en het blazen van de last post bij het monument in Holendrecht.

Bloemen

Het Comité zal bloemen leggen bij het monument in de loop van de dag van 4 mei. Via de Scouting Holendrecht zullen door buurtbewoners beschilderde steentjes bij het monument gelegd worden, in navolging van een oeroude joodse traditie. Wanneer u als organisatie of individu ook bloemen wilt leggen bent u daar vrij in met in acht name van de geldende Coronaregels.  Wij verzoeken u dit dan tussen 15.00 uur en 18.00 uur te doen.

Gesprekken over 4 mei

Een gesprek met de Surinaams-Indische Nederlandse Lewiesje Cruden geboren in 1936, dochter van de Surinaamse KNIL militair Eddy Heerenveen. Haar vader heeft in Nederlands Indië voor Nederland gevochten tegen de Japanners in WO II. Hij werd door de Japanners gevangen genomen en heeft in het kamp gezeten bij de Birma spoorweg tot aan het einde van de oorlog.  Met haar zoon Gordon Cruden voert zij het gesprek over de tweede wereldoorlog en wat dit betekent in het heden voor haar en voor hem.

En zal stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing in gesprek gaan met Indy lid van de kindercommissie.

5 mei viering

Op 5 mei zal de gebruikelijke Maduro lezing geen doorgang vinden. Online zullen wij een alternatief programma presenteren met als thema: Na 76 jaar vrijheid. Dit wordt een gesprek tussen een oma en haar kleinkinderen over de zin van vrijheid en het vieren hiervan na 76 jaar. Wat een feestelijk einde krijgt. Het is een bij jong en oud bekende Zuidoost oma, dus ga vooral kijken!

op 4 mei vanaf 19.55 uur is de herdenking hier te zien en op 5 mei het vieren van de bevrijding vanaf 9.00 uur.

 

 

 

Debat rond de film Diaspora

In augustus is de film Diaspora in première gegaan ter gelegenheid van de herdenking van de bevrijding van Indonesië. Drie jongeren met wortels in Indonesië vertellen daarin hoe zij aankijken tegen ons koloniaal erfgoed in de context van het verleden, en van de vrijheid waarin we nu leven. De film is gemaakt door Suzanne Rastovac in opdracht van het 4en5 mei Comité Amsterdam Zuidoost, met financiële ondersteuning van de gemeente Amsterdam.

In vervolg hierop heeft de Openbare Bibliotheek Amsterdam nu op 31 oktober a.s. om 19.30 uur een debatprogramma georganiseerd van ‘Beyond Walls’ over de actuele betekenis van koloniaal erfgoed:

Tijdens dit programma verkennen we vanuit een diversiteit aan perspectieven de betekenis van meerstemmigheid en koloniaal erfgoed. We kijken naar Nederland, maar ook over de grens. Imara Limon, curator bij het Amsterdam Museum geeft een inleiding op deze thematiek. Programmamaker, curator en beeldend kunstenaar Richard Kofi gaat in gesprek met drie deelnemers uit DIASPORA: Amanda Pinatihn (Conservator Vormgeving bij het Stedelijk Museum en PhD kandidaat), Raki Ap (educator en activist) en Yopi Abraham (kunstenaar en founder Awareness Moluccan Identity)”.

Tijdens deze avond is ook de primeur van MANUAL FOR THE DISPLACED: het multidisciplinaire performance project van spoken word artiest Robin Block en visual storyteller Jeremy Flohr.

Vanwege de corona maatregelen was er een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar, die echter helaas niet meer beschikbaar zijn. 
Met onderstaande link kunt u het programma live volgen of als u dat beter uitkomt op een later tijdstip bekijken.
https://www.google.com/url?q=https://www.youtube.com/watch?v%3DSukAAjwYvc0%26feature%3Dyoutu.be&source=gmail&ust=1603729275797000&usg=AFQjCNFirgVyA6VYHZid8RfWtAt6BxvXKQ">

Agenda

Op deze plek vindt u de aankomende activiteiten van ons comité , of die waaraan wij deel zullen nemen.