Dag rechten van de mens 2019

Voor de zevende keer werd in samenwerking met het ir.Lely college de dag van de rechten van de mens 'gevierd' op 10 december 2019. 

Dit jaar stond het recht op leven centraal. 
Artikel 3 - Een ieder heeft het recht op leven, vrijheid en onschendbaarheid van zijn persoon.

Omdat het klimaat een actueel onderwerp is en daar veel over wordt gesproken en de gevolgen wereldwijd zichtbaarder worden was hier de focus op. 

Moet er geen recht bijkomen die klimaatvluchtelingen bijvoorbeeld beschermd. Wat gebeurd er met een land dat dreigt te verdwijnen onder de zeespiegel. Wat kunnen we zelf doen. Kunnen we wel iets zelf doen? 

De leerlingen hebben zich in voorbereidende lessen met dit onderwerp bezig gehouden. Door een aantal presentaties en natuurlijk het debat onder leiding van Evanne Novak was het een nuttige, leerzame en ook vrolijke ochtend. 

In bijgaande foto's een impressie van deze ochtend. 

 

Dag rechten van de mens 2018

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Rechten van de Mens organiseerden maandag 10 december 2018 het Lely Lyceum en het Comité 4 en 5 mei Amsterdam Zuidoost een debatochtend voor leerlingen van de 4e en 5e klas havo/vwo.

Na de opening door de Rector Jeroen Rijlaarsdam en een inleiding van de voorzitter van het Comité 4 en 5 mei, Janneke Roos, was er een lezing van Patrick Dering over zijn werk bij Shelter City: een stichting die mensen die in hun eigen land vervolgd of bedreigd worden, opvangt, traint en weerbaar maakt, waardoor ze sterker verder kunnen met hun acties of het verdedigen van hun standpunt. Het debat werd geleid door Saskia Bosnie, zij is actief in Zuidoost op het gebied van buurtparticipatie. Aan de hand van een aantal stellingen over mensenrechten, rechten van jongeren en Nederland en mensenrechten ontstond er een levendig debat tussen de leerlingen.Als afsluiting was er voor iedereen de mogelijkheid een brief te schrijven aan de regering van één van de vrouwelijke mensenrechtenactivistes van de ‘Write-for-Rights’ actie van Amnesty. Het was een geslaagde ochtend!

fotos van deze dag vindt u hier

Kind zijn in de oorlog, vergeet ‘t maar

Documentaire “Kind zijn in de oorlog, vergeet ‘t maar”
Ter gelegenheid van het vieren van de bevrijding van het voormalige Nederlands Indie, op 15 augustus 1945, bracht het 4en5 mei CAZ een documentaire uit, gemaakt in samenwerking met filmmaakster Petra Hofmeester, leerlingen van de Holendrecht School, Reggie Baay, mevrouw L. Cruden, mevrouw Andrée van Esch, dr Henk Bakker en anderen. Op Youtube: link naar de livestream

Lees meer …Kind zijn in de oorlog, vergeet ‘t maar

Dag rechten van de mens

Het comite schenkt ook aandacht aan de dag van de rechten van de mens. In samenwerking met de SGR scholengemeenschap in Amsterdam Zuidoost wordt er al een aantal jaren een dagdeel met de school geprogrammeerd over een actueel thema.

Wie zijn de echte helden

In opdracht van het comité zijn over een periode van vier jaar portretten geschilderd van helden met wortels in het voormalig koninkrijk der Nederlanden, die zich tijdens WO2 actief hebben ingezet in het Nederlands verzet tegen de Duitsers. De portretten zijn geschilderd door Herman Morssink. Bij deze tentoonstelling zijn lesbrieven beschikbaar die de bijzondere levensverhalen van deze verzetshelden beschrijven.

Echte helden in 2017

De 13 portretten waren in januari en februari 2017 te zien in het CEC aan de Bijlmerdreef. In verband met de herdenking van de bevrijding van de stad Ede op 17 april 1945 stelde 4en5 mei CAZ de portretten van Mevrouw Evie Poetiray, mevrouw Coos Ayal en de heer Eddy Latuperisa ter beschikking. Deze werden van 7 t/m 23 april tentoongesteld in de expositieruimten van Kunstencentrum Cultura en het Akoesticum, een nationaal centrum voor muziek, dans en theater. En op 5 mei in het Tropenmuseum ter gelegenheid van een studiedag over Indisch en Indonesisch Verzet.

Abonneer u op deze site

abonneer u op deze site