Kind zijn in de oorlog, vergeet ‘t maar

Documentaire “Kind zijn in de oorlog, vergeet ‘t maar”
Ter gelegenheid van het vieren van de bevrijding van het voormalige Nederlands Indie, op 15 augustus 1945, bracht het 4en5 mei CAZ een documentaire uit, gemaakt in samenwerking met filmmaakster Petra Hofmeester, leerlingen van de Holendrecht School, Reggie Baay, mevrouw L. Cruden, mevrouw Andrée van Esch, dr Henk Bakker en anderen. Op Youtube: link naar de livestream

Lees verder

Dag rechten van de mens

Het comite schenkt ook aandacht aan de dag van de rechten van de mens. In samenwerking met de SGR scholengemeenschap in Amsterdam Zuidoost wordt er al een aantal jaren een dagdeel met de school geprogrammeerd over een actueel thema.

Wie zijn de echte helden

In opdracht van het comité zijn over een periode van vier jaar portretten geschilderd van helden met wortels in het voormalig koninkrijk der Nederlanden, die zich tijdens WO2 actief hebben ingezet in het Nederlands verzet tegen de Duitsers. De portretten zijn geschilderd door Herman Morssink. Bij deze tentoonstelling zijn lesbrieven beschikbaar die de bijzondere levensverhalen van deze verzetshelden beschrijven.

Echte helden in 2017

De 13 portretten waren in januari en februari 2017 te zien in het CEC aan de Bijlmerdreef. In verband met de herdenking van de bevrijding van de stad Ede op 17 april 1945 stelde 4en5 mei CAZ de portretten van Mevrouw Evie Poetiray, mevrouw Coos Ayal en de heer Eddy Latuperisa ter beschikking. Deze werden van 7 t/m 23 april tentoongesteld in de expositieruimten van Kunstencentrum Cultura en het Akoesticum, een nationaal centrum voor muziek, dans en theater. En op 5 mei in het Tropenmuseum ter gelegenheid van een studiedag over Indisch en Indonesisch Verzet.

Verkade Biskoewit

Tussen 1945 en 1967, na de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en tijdens en na de Indonesische onafhankelijkheidstrijd, kwamen ruim 330.000 mannen, vrouwen en kinderen uit Indonesië naar Nederland. Onder hen ook een grote groep Indo-Europeanen, van gemengde Indonesische en Europese afkomst en mensen van Molukse afkomst die in dienst waren van het Koninklijk Nedelands Indische Leger (KNIL)

Lees verder

Vergeten helden uit de Oost en de West SGR 20-12

Vergeten helden uit de Oost en de West Verslag 7e thema bijeenkomst in het kader van de Internationale Dag Rechten van de mens.In het kader van de Internationale dag van de Rechten van de Mens organiseerden het Comité 4 en 5 mei Amsterdam-Zuidoost en Scholengemeenschap Reigersbos (SGR) voor de 7e keer een themabijeenkomst. Het Thema was: Vergeten helden uit de Oost en de West.

Lees verder