Skip to main content

Slamet Faiman

Raden Slamet Faiman (Karang Anjer, 3 september 1909 – Amsterdam, 10 september 1985) was actief lid van de Indonesisch nationalistische Perhimpunan Indonesia en communist.

Bij het uitbreken van de oorlog woont hij in de Van Eeghenlaan 4 in Amsterdam.

Zijn zoon Iwan vertelt: "Hij behoorde al voor de oorlog tot de groep van Indonesiërs die ageerden tegen het opkomend fascisme.

Ik ben in het bezit van het rapport van de Stichting '40-'45 waaruit blijkt dat mijn vader zich voornamelijk bezig hield met het laten onderduiken van Joden; onderduik plekken verzorgen en het vervalsen van identiteitsbewijzen.

Hij was behoorlijk actief met de hulp aan onderduikadressen ook op de plekken waar hij zelf verbleef. Irawan Soejono bijvoorbeeld is bij hem ondergedoken geweest, voordat hij werd doodgeschoten door de Duitsers. Een andere onderduiker was de joodse echtgenote van een Indonesiër: L. Notohadinegoro-Brilleman.

Er is ook een verklaring van Bert Schierbeek, de schrijver, waarin staat dat een zekere Dick ter Beek die militaire objecten had gefotografeerd bij mijn vader was ondergebracht.

In verband met een inval in zijn woning is hij clandestien gaan werken als kok in Stroe bij Apeldoorn. Ook daar was het niet veilig voor hem. Er kwamen namelijk veel Duitsers op deze werkplek en hij viel op als Indonesiër. Af en toe moest hij naar Amsterdam voor overleg met het verzet en dook dan gelijk onder. Op zijn onderduikadres op de Nieuwe Keizersgracht werd hij geveld door polio, er heerste toen een epidemie in Amsterdam. Door spanningen en oververmoeidheid was hij vatbaar geworden voor deze ziekte.

In het ziekenhuis was hij in de oorlog verbindingsman totdat hij opnieuw moest onderduiken in verband met de arrestatie van een van zijn makkers. Hij moest toen de noodzakelijke medische behandeling onderbreken, met als resultaat blijvende invaliditeit."