Skip to main content

Truus Menger

Truus Oversteegen (Schoten, 29 augustus 1923 is een Nederlandse beeldhouwer en schilder. Tijdens de Tweede wereldoorlog was zij een verzetsstrijdster in de Raad van Verzet(RVV). In de oorlogsjaren verrichtte zij veel verzetsactiviteiten met haar zus Freddie Oversteegen en Hannie Schaft.

Op 1 maart 1945 werd NSB-agent van politie Willem Zirkzee door Hannie Schaft en Truus Oversteegen geëxecuteert. Dit vond plaats ter hoogte van het Krelagehuis aan de Leidsevaart in Haarlem. Op 15 maart pleegden Hannie Schaft en Truus Oversteegen een geslaagde aanslag op Ko Langendijk. Deze succesvolle kapper uit IJmuiden was voor de Sicherheitsdienst gaan werken. Een eerdere aanslag op hem door Jan Bonekamp was mislukt. Hannie Schaft en Truus Oversteegen hebben tervergeefs geprobeerd om Jan Bonekamp te bevrijden toen deze zwaargewond door de Duitsers was gearresteerd en naar het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam was gebracht.

Hannie Schaft en Truus Oversteegen waren van plan om Fake Krist op 25 oktober 1944 te liquideren, maar andere Haarlemse verzetsstrijders waren hen voor. Nadat Hannie Schaft op 21 maart 1945 werd opgepakt meende het verzet dat zij aan de Weteringschans was opgesloten. Oversteegen probeerde in een Duits verpleegstersuniform om Hannie Schaft mee te krijgen. Ze hing een verhaal op dat ze haar moest meenemen voor medisch onderzoek. Zij huilde veel om de mensen daar te overtuigen. Hannie Schaft bleek echter aan de Amstelveenseweg te hebben gezeten en was inmiddels geëxecuteerd.

Na de oorlog sprak Truus Oversteegen geregeld op universiteiten en middelbare scholen over oorlogen, antisemitisme, verdraagzaamheid en onverschilligheid. Zij werd als kunstenares bekend onder de naam van haar man Piet Menger, die zij had leren kennen in het verzet.

In 1982 schreef zij een boek over haar ervaringen in de tweede wereldoorlog :

“Toen niet, nu niet, nooit”. Van dit boek zijn ook engelse en duitse vertalingen.

In 1997 was in Wenen de première van een toneelstuk gebaseerd op het leven van Hannie, Freddie en Truus. Ook in Nederland is een toneelstuk gemaakt.

Haar dochter, genoemd naar Hannie Schaft is voorzitster van de Stichting Nationale Hannie Schaft-Herdenking.

Op 18 juni 2016 is Truus Menger-Oversteegen overleden.