Skip to main content

Verkade Biskoewit

Tussen 1945 en 1967, na de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en tijdens en na de Indonesische onafhankelijkheidstrijd, kwamen ruim 330.000 mannen, vrouwen en kinderen uit Indonesië naar Nederland. Onder hen ook een grote groep Indo-Europeanen, van gemengde Indonesische en Europese afkomst en mensen van Molukse afkomst die in dienst waren van het Koninklijk Nedelands Indische Leger (KNIL)

Actrice Nel Lekatompessy heeft op basisschool Rozemarn en op het ROC-Zuidoost haar theatervoorstelling ‘Verkade Biskoewit’ gespeeld. Deze interactieve voorstelling ging over haar oma uit Ambon die haar Verkadekoekjes stuurde, en over haar zwijgzame vader Melkianoes. Een ex-KNIL soldaat die diende voor het Nederlands koloniaal belang. Ze zouden toen voor voorlopig verblijf naar Nederland gaan, maar dat is inmiddels 66 jaar geleden. Haar vader en moeder zijn overleden en liggen allebei begraven in Leerdam. Nel is trots op haar eerste generatie Molukkers in ons land, en zal hun bijzondere verhaal nooit vergeten. “Respect hebben zij nooit gekregen. De regering heeft hun verhaal dood gezwegen”. Haar Molukse afkomst krijg je niet klein en ze zal het blijven doorgeven. Deze voorstelling kan bijdragen aan de ontwikkeling van de eigen identiteit van jonge mensen en het respecteren van diversiteit.

Een citaat uit een verslag van één van de deelnemende studenten : “ik snap haar verhaal en de boodschap die ze wou overbrengen . ik denk dat ik wel begrijp waarom deze voorstelling vertoond word op deze opleiding. in deze tijd is er veel onrust over waar je vandaan komt en wat je komt doen als je hier naar toe komt. hier hebben wij als toekomstige handhaver veel mee te maken en daarom kunnen wij er veel van leren.”