Skip to main content

Herdenking 4 mei 2018 in Holendrecht

panorama

Een paar honderd mensen, jong en oud kwamen op deze 4de mei bijeen om te herdenken en gedenken.

Het thema van dit jaar voor de herdenking was "Verzet met als motto en doel ‘Geef vrijheid door!"
De verschillende sprekers gingen ieder op eigen wijze op dit thema in. 

Janneke Roos voorzitter van ons comité zei in haar toespraak onder andere: 
".....Dat onze vrijheid en vrede niet als vanzelfsprekendheden ervaren worden, blijkt uit een onlangs door het nationaal 4/5 mei Comite gehouden onderzoek. Het is dan ook onze verantwoordelijkheid om deze waarden nu en in de toekomst te beschermen en te behouden. We zagen in de tweede wereldoorlog hoe Joden, Roma, mensen met een beperking en mensen met een andere sexuele geaardheid door de Duitse bezetter, en verzetshelden gevangen werden gezet en vernietigd....... "  De hele toespraak van Janne Roos vindt u hier

Gregory van Geene, rechercheur, vice-voorzitter Caribisch Netwerk Politie NL stond stil bij de eigen familie geschiedenis maar met een blik naar het heden en de toekomst. 
"... Tegen mijn generatie wil ik zeggen: wij zijn de toekomst. Een generatie met een andere kijk op de wereld, die van zich laat horen, die diverser is dan ooit te voren, maar met op heel veel vlakken een gedeelde geschiedenis.
Leer van de generaties voor ons. Herdenk de mensen die in heel het koninkrijk der Nederlanden zijn gevallen in hun strijd tegen onrechtvaardigheid, en voor onze vrijheid. Leer ook van de fouten die toen zijn gemaakt........" Zijn toespraak vindt u hier

Lucia Martes directeur van Profor sprak ook over haar persoonlijke geschiedenis die ze pas kort geleden ontdekte. 
"..... Mijn eigen vader werd vanuit Suriname overgebracht naar Curacao en nam deel als militair bij gevaarlijke munitietransporten en de onderzeeduikboot. Het was voor mij een confrontatie met het verleden; immers ik wist niets van deze voorgeschiedenis......" haar toespraak kunt u hier lezen.

Andro Bottse lid van het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie Amsterdam Zuidoost, sprak vooral ook de bezoeker aan: Wat zou u doen?  Zijn toespraak is hier te lezen.

De herdenking werd voorafgegaan door een stille tocht begeleid door de Koninklijke Muziekvereniging Tavenu, de muzikale omlijsting werd verzorgd door Young Released

Na de twee minuten stilte werden er bloemen en kransen gelegd, wie er allemaal bloemen en kransen hebben gelegd kunt u hier lezen.

De traditionele erewacht en ondersteuning bij de bloemen werd zoals ieder jaar weer verzorgd door Scouting Holendrecht. 

Een foto impressie van de herdenking vindt u hier