Skip to main content

DIASPORA

75 Jaar Vrijheid
Op zondag 16 augustus om 10 uur is de online première van de documentaire DIASPORA van het Comité 4 en 5 mei Amsterdam Zuidoost en Suzanne Rastovac van Beyond Walls.

DIASPORA

In het lustrumjaar 75 Jaar Vrijheid is het koloniale verleden tussen Nederland en Indonesië actueler dan ooit. Na 15 augustus 1945 maakten ruim 350.000 mensen met een diversiteit aan perspectieven en verhalen vanuit Indonesië de oversteek naar Nederland. Net als al deze mensen, reisde ook koloniaal erfgoed mee naar Nederland en vond een nieuw onderkomen in musea, archieven en bij mensen thuis. Wat betekent koloniaal erfgoed vandaag de dag? Aan de hand van enkele historische objecten verkennen drie jongere nazaten met wortels in Indonesië dit erfgoed. Hoe verhouden zij zich hiertoe? Wat kunnen de objecten ons (niet) vertellen? Hoe kijken zij hier nu tegenaan in de context van de vrijheid waarin we leven? Met Amanda Pinatih, Yopi Abraham, Raki Ap, Sadiah Boonstra, Cheroney Pelupessy.

Het Comité wil met deze film de dialoog aangaan over een specifieke periode van de Nederlandse geschiedenis; een periode die meerdere perspectieven kent ter aanvulling op een eenzijdige versie van onze Vaderlandse  geschiedenis. Het Comité streeft hiermee naar erkenning van een gezamenlijke geschiedenis.


Achtergrond informatie:

De film Diaspora is geproduceerd door Suzanne Rastovac van Beyond Walls in opdracht van de Stichting 4 en 5 mei Comité Amsterdam Zuidoost. Dit is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van de gemeente Amsterdam.
------
Het 4 en5 mei Comité Amsterdam Zuidoost heeft als missie richting geven aan de zingeving van herdenken van slachtoffers van de tweede Wereldoorlog; de nasleep in Nederland, voormalig Nederlands Indië, Suriname en de (voormalige) Antillen en aan het vieren van de verworven vrijheid. Om hiervan te leren voor nu en voor de toekomst. 

---
Beyond Walls is een netwerk van erfgoedprofessionals en (change)makers dat zich richt op de actuele betekenis van koloniaal erfgoed. Het is een initiatief van curator programmering & projecten Suzanne Rastovac en filmmaker Jeremy Flohr. De driehoek koloniaal erfgoed, hedendaagse kunst en (visual) storytelling vormt de basis van hun werkmethode.

---

Bio’s

Sadiah Boonstra PhD, is wetenschappelijk onderzoeker en curator gevestigd in Jakarta, Indonesië. Haar onderzoek en focus als curator richten zich op de cultuurhistorie, erfgoed en podiumkunsten in koloniaal en hedendaags Indonesië in relatie tot Nederland, en met name de wijze waarop dat in musea en kunt gerepresenteerd wordt.

Yopi Abraham kunstenaar, fotograaf, carver en founder platform Awareness Moluccan Identity, richt zich op een hedendaagse vertaling van immaterieel erfgoed met tentoonstellingen, kunst en muziek. Heeft kennis en expertise t.a.v. Moluks en Pacific cultureel erfgoed. 

Amanda Pinatih is kunsthistoricus, designcurator bij het Stedelijk Museum Amsterdam en PhD kandidaat waar zij onderzoek doet naar de actuele betekenis van koloniaal erfgoed voor een jonge generatie met wortels in Indonesië. Ook is zij verzamelaar van bijzondere kunst.

Raki Ap educator en activist. Raki zet zich via educatie en activerende campagnes in voor meer bewustwording over de geschiedenis, klimaatracisme en actuele ontwikkelingen rondom West-Papoea.

Cheroney Pelupessy is danseres en choreograaf. Onder andere is zij founder van het danscollectief Samsara.