Skip to main content

Driemond 2017

In 2015 is er met Driemond een Herdenking in Zuidoost bij gekomen. Deze vindt plaats op 15 april omdat op die datum de laatste verzetsheld is gefusilleerd in Amsterdam. In Driemond staat op de Algemene Begraafplaats een voorstudie van het monument “Ongebroken Verzet 1940-1945” (het grote beeld staat in Rotterdam). Het beeld van Hubert van Lith (1906-1977) is geschonken aan de begraafplaats door zijn dochter Nel van Lith. Hubert van Lith heeft zelf deelgenomen aan het verzet, meegewerkt aan het drukken van de illegale Waarheid en het vervalsen van persoonsbewijzen.
Het 4en5 mei CAZ werkt samen met de Dorpsraad Driemond, de Historische Kring Driemond en de basisscholen van Driemond.

Urwin Vyent en kinderen leggen bloemen

 monument driemond

De kinderen van de Jan Woudsmaschool en de Cornelis Jetsesschool
declameerden een gedicht en leggen de krans samen met Urwin Vyent
De kinderen van de leerlingenraad van de basisscholen van Driemond spelen een belangrijke rol bij deze herdenking. De scholen hebben de oorlogsmonumenten op de begraafplaats, ‘Ongebroken Verzet’ en de gedenksteen ‘Onze jongens’, geadopteerd. De sprekers richtten zich in hun toespraken tot de kinderen. Ook werden de kinderen op de herdenkingsbijeenkomst voorbereid door het theaterstuk ‘Verkade Biskoewit’ waarin Nel Lekatompessy bij hun in de klas vertelde over haar vroegste herinneringen aan de tijd dat haar Molukse ouders naar Nederland kwamen. Het 4en5 mei CAZ wenst de Verzetsherdenking in Driemond, waar reeds de nadruk op deelname kinderen van de Driemondse basisscholen ligt, uit te breiden tot een jaarlijkse Kinderherdenking waaraan naast de Driemondse basisscholen ook scholen elders uit Zuidoost deelnemen.
Communicatie: er werd een persbericht gestuurd naar de lokale media in Amsterdam, Zuidoost, 4 en 5 mei comité Amsterdam, lokale websites en lokale radio en tv.