Skip to main content

verslag 9e Indië-Lezing 7 maart 2020

Pagina 1 van 9

9e Indië-Lezing 7 maart 2020

Beleef eerst mee https://youtu.be/oU1Z0OYurdY?t=55 : verpletterende echo van de Oermoeder vertolkt door Robin Block Performance bij de Indië-Lezing in de Openbare Bibliotheek Amsterdam!

Schrijfster Dido Michielsen, historica Suze Zijlstra, documentairemaakster Sandra Beerends en Robin Block gaven hun perspectief op de (nog onderbelichte) rol van de vrouw in de geschiedschrijving over Nederlands-Indië, en dan met name de 'Indonesische' voormoeders. Waarover vaak minder makkelijk iets te vinden is in de archieven. Zo kregen ze alsnog een stem en een gezicht. Dierbaar en dichtbij creëerde de Indië-Lezing een ontmoeting met het verleden. Door Suze Zijlstra (historica aan de universiteit van Leiden), Dido Michielsen (schrijfster ‘Lichter dan ik’) en Sandra Beerends (filmmaakster o.a. 'Ze noemen me Baboe'). Met poëzie van Robin Block en muziek van Young Released. Met moderator Murjani Kusumobroto. Hieronder verslaglegging van een kippenvelbijeenkomst afgelopen zaterdag 7 maart. Focus op de wortels van ons bestaan droeg voor de negende keer bij aan het inzicht dat historisch besef bijdraagt aan recht, aan vrede, aan begrip.

De voorzitter van het 4en5mei Comité Amsterdam Zuidoost, Janneke Roos leidde de middag in aan het nieuwsgierige publiek, met ietwat geslonken opkomst, waarschijnlijk, door het Coronavirus. De zaal van het OBA Theater van het Woord vulde zich geleidelijk aan met jonge, volwassen en oudere mensen, bijeengekomen rond het thema: Vrouwelijke stemmen en perspectieven tijdens de koloniale periode in Indonesië.

Hier de link naar de video van de bijdrage

 

Familiegeschiedenis
Pagina