Skip to main content

6e Indië lezing 2017

De zesde Indië-Lezing op 11 maart 2017 in Theater van het Woord op de hoogste etage van de OBA, stond in het teken van de vrouwen die binnen en buiten de kampen verbleven tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.
Het thema was “En toen stond ik er alleen voor”. De bijeenkomst werd livestream uitgezonden via Facebook: link naar livestream . Aanleiding daarvoor was mede dat er meer aanmeldingen waren dan de 250 die in de zaal zouden passen.
Hoogleraar van het Indisch Herinneringscentrum Remco Raben verduidelijkte hun positie en bouwde een brug tussen de analytisch fragmentarische historie en de ervaringsverhalen van de vrouwen. Tijdens de oorlog en in de extreem gewelddadige (Bersiap)tijd daarna. Respect voor al die moedige en liefdevolle vrouwen die buiten en binnen de kampen, zo goed en zo kwaad als het ging, het beste ervan wisten te maken … voor zichzelf en voor hun kinderen!
Singersongwriter Robin Block droeg als 3e generatie op inspirerende wijze eigen gedichten voor. Eén ervan werd speciaal voor deze lezing gemaakt.

Zo’n 250 bezoekers konden luisteren naar het vrouwenkoor “Malle Babbe” dat Indonesische liederen zong uit die tijd. Malle Babbe herdenkt daarmee het koor dat in de Japanse concentratie kampen op Sumatra liedjes neurieden, zingen mocht daar niet. Aan het eind van de bijeenkomst was er een ronde tafel gesprek over het onderwerp van deze dag.

De Indië-Lezing werd ondersteund door een bijdrage van het vfonds.